OLTP nedir?

OLTP  ( Online Transactional Processing )
OLTP yani Online Transactional Processing tarzı veri depolama sistemleri genelde ilişkisel verileri tutmak için dizayn edilmiş olup çok fazla transactional işlem barındıran veri depolama çeşididir denilebilir. Transaction işlemden kasıt SQL tarafındaki insert, delete ve update gibi DML işlemleridir. Günlük hayatta kullandığımız uygulamalarımızın veri tabanları çoğunlukla OLTP tarzı sistemlerdir.
Veri tabanı içindeki verileri düzenleyerek hızını arttırır. Veritabanı içindeki verileri; birçok kullanıcı aynı anda görüntüleme, silme, güncelleme, yeni bilgi girişi yapabilir. Bir örnekle pekiştirmek gerekirse Otobüs firmasından bilet alırken boş yerip olup olmadığına , boş koltuk numarasının uygun olup olmadığına bakar. Bir tane sql server kurulu ve diğer tüm bilgisayarlar oraya bağlanıp oradan rezervasyon yaparak boş olan koltukları görürler.Her satılan bilet ve koltuk numarası oraya kaydedilir. Eğer 1 nolu koltuk satın alınırsa sql serverdaki gerekli tablodaki sütuna programın işlevine göre dolu olduğunu gösteren bir değer girer. Bu şekilde dolu ve boş koltuklar ayırt edilir.
OLTP sunucular firmanın bütün hareketlerini kaydeder. Amacı bütün işlemlerin bu sunucu üzerinden yapılması, dolayısıyla hareketlerin kontrolünü sağlamaktır.

Yorumlar